
Indlæser
Onsdag d. 1. oktober 2025 kl. 19:30 til 21:30
Tirsdag d. 30. september 2025 kl. 18:30
Folkekirkens Hus,
Gammeltorv 4,
9000 Aalborg
Folkekirkens Hus
Gammeltorv 4
9000 Aalborg
Arkitekturens Dag:
Fokus på Hack Kampmann
I anledning af Arkitekturens Dag sætter vi spot på en af Danmarks store arkitekter, Hack Kampmann.
Vi har inviteret Jens-Christian Hansen, formidlingschef ved Vendsyssel Historiske Museum, til Aalborg for at fortælle om Kampmanns virke og betydning.
I Aalborg kender vi bl.a. Kampmanns aftryk fra det smukke Toldkammer ved havnen og det tidligere Posthus ved Gammeltorv. Men han har også sat sit præg på ombygningen af både Budolfi Kirke og Aalborg Kloster.
Arrangør: Folkeuniversitetet, Folkekirkens Hus og KulturKlub FOKUS
Dørene åbnes 30 minutter før start
Hack Kampmann
– provstens søn fra Hjørring blev en af landets bedste arkitekter
Når dronning Margrethe holder juleferie på Marselisborg slot, er Hjørring – om end perifert – med i billedet. Slottet er nemlig i sin tid tegnet af provstens søn fra Hjørring, arkitekten Hack Kampmann, som nåede at blive en af landets allerbedste arkitekter, og som over en lang periode fik mulighed for at forestå bygningen af en lang række offentlige bygningsværker landet over.
Hack Kampmann levede fra 1856-1920. Han blev murersvend i 1874 og gik på arkitekturskole på kunstakademiet 1873-78. I 1883 studerede han på Ecole des Beaux-Arts i Paris. Han var således uddannelsesmæssigt godt klædt på til at løse de mange væsentlige opgaver, han gennem et rigt virke indenfor faget blev betroet.
Hans baggrund med en håndværksmæssig kunnen som murer kommer tydeligt frem i mange af hans bygninger, som røber stor indsigt i murerfagets muligheder.
Personligt er han beskrevet som »udrustet med en lykkelig karakter og med lykkelige evner«. Han mestrede akvarel og tegning med stor kunstnerisk dygtighed.
Allerede fra starten af sit virke viser han den sans for det festlige og naturlige, som langt hen ad vejen skulle blive karakteristisk for hans arbejde. De gennemdyrkede og gennemtegnede detaljer – tegnet med sikker hånd af mester selv – præger mange af hans værker, uden at han af den grund mistede sit faste greb om helheden. Disse detaljer, som han mestrede, var naturalistiske former, planter og dyr. Større arbejder af denne art findes i Hejrefrisen på Glyptoteket, i Ørnefrisen på Århus Theater og i Rosenlågen ved Marselisborg Slot. I bogen »Hack Kampmanns rejsebreve og skitser« findes gengivet fine eksempler på hans uovertrufne akvarelteknik.
Som arkitekt lagde han ud i Århus med Århus Toldkammer, Århus Theater, Statsbiblioteket og Villa Kampen, alle fra årene 1897-1902.
Han kom også til at tegne toldkammeret i Viborg, Aalborg, Skagen, Horsens, Frederikshavn og Hjørring. Toldkammerbygningen i Hjørring vest for posthuset er fra 1915. Bygningen er præget af skiftende tiders ombygninger, som Hack Kampmann næppe havde godkendt. Bygningen er nu indrettet til kontorformål (tegnestue mv.)
Jens-Christian Hansen, har siden 2018 været ansat ved Vendsyssel Historiske Museum. Tidligere har han været museumsinspektør og konst. museumsleder i Museerne i Brønderslev Kommune. Jens-Christian Hansen har i mange år beskæftiget sig med museumsarbejde, idet han tidligere har været ansat på bl.a. Billund Museum, Try Museum, Vejle Museum og Nyborg og Omegns Museer. Jens-Christian er ph.d. i historie fra Syddansk Universitet
Hvad er Arkitekturens Dag?
Arkitekturens Dag er indstiftet af Den Internationale Arkitektforening, UIA, i 1988 og afholdes hvert år den første mandag i oktober. I Danmark er det Arkitektforeningen, der er tovholder for den årlige begivenhed.
Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >
FOKUS Folkeoplysning
Tlf: +45 99301000
info@fokus-folkeoplysning.dk
FOKUS Folkeoplysning
Tlf: +45 99301000
info@fokus-folkeoplysning.dk